Sporcular tarafından sıkça tercih edilen BCAA nedir, ne işe yarar? Üç amino asit bir araya gelerek oluşturduğu amino asit zincirini ifade eden BCAA, enerji deposu olmasıyla öne çıkar. Peki BCAA nedir ne işe yarar ve nasıl kullanılır? MLA Protein olarak gün boyu enerjik hissetmenizi sağlayan BCAA’ya dair tüm merak ettiklerinizi yanıtladık!
Öncelikle bcaa ne demek sorusuna kısa bir yanıt verelim. BCAA yani Dallı Zincirli Amino Asitler, esansiyel amino asit çeşitlerinden biridir. Vücudun hızlı şekilde sentezleyemediği valin, lösin, izolösin amino asitleri barındıran BCAA, besinlerden ve takviyelerden alınır. Özellikle düzenli antrenman yapanlar için fayda sunan bu amino asit zinciri, kas protein sentezinin hızlı biçimde gerçekleşmesini sağlar. BCAA ne işe yarar sorusuna da şu yanıtları verebilirsiniz:
Görüldüğü üzere BCAA katkısını antrenman öncesi veya sonrası rahatlıkla tüketebilirsiniz. Peki BCAA hangi ürünlerde yer alır? Takviye olarak BCAA nasıl kullanılır?
BCAA’nın faydaları kadar içeriği de merak konusudur. Bu amino asit zincirinin içeriğinde, 3 farklı esansiyel amino asitten kaynaklı vitamin, glutamin ve protein bulunur. Valin, lösin ve izolösin amino asitleri, esansiyel amino asitlerin %50’sini oluşturur. Bu yapısıyla da kas proteinlerinin sentezini sağlar ve doku yenilenmesini hızlandırır. BCAA glutamin ilişkisi de buradan kaynaklıdır.
Glutamin ile zenginleştirilmiş BCAA takviyeleri, tek ürün ile spor performansını artırmaya yöneliktir. Kısacası glutamine BCAA ne işe yarar sorusunun cevabı atletik ve spor performansını güçlendirmek olarak yanıtlayabiliriz. . Pek çok BCAA takviyesinde glutamin amino asidine rastlamak da mümkündür. Glutamin takviyesine dair merak edilenler için de L-Glutamine Nedir, Ne İşe Yarar adlı yazımza göz atabilirsiniz
BCAA, takviyeler dışında çeşitli besinlerde de mevcuttur. BCAA bulunan besinleri şöyle sıralayabiliriz:
Yukarıdaki besinleri düzenli diyet programı ile tükettiğinizde BCAA’nın faydalarını da uzun vadede gözlemleyebilirsiniz. Bununla birlikte düzenli diyet ve antrenman yapıyorsanız bu besinlere ek olarak takviye almayı da tercih edebilirsiniz. Alacağınız BCAA takviyesi çok daha hızlı ve pratik şekilde protein ve amino asit desteği kazanmasını sağlar. Peki BCAA’nın vücuda ve spor yapanlara faydası nedir, neden fitness yapanların tercihlerinden biri BCAA takviyesidir?
Düzenli ve doğru tüketimde BCAA faydalarını doğrudan gözlemleyebilirsiniz. Özellikle düzenli spor yapıyor ve beslenmeye dikkat ediyorsanız BCAA’nın birbirinden faydalı etkilerini hızlıca deneyimleyebilirsiniz. İşte öne çıkan BCAA faydaları:
Özellikle karın kası yapmayı hedefliyorsanız takviye olarak BCAA’ya güvenebilirsiniz. Ağırlık antrenmanı ve BCAA takviyesi ile hedeflediğiniz görünüme kavuşabilirsiniz. BCAA içerdiği amino asit sayesinde vücudun kas kütlesinin gelişmesini destekler ve kas yenilenmesini hızlandırır. Böylece bölgesel kas ve vücut geliştirme hedefi olanların ihtiyacı olan amino asit desteği de alınır. Bununla beraber her takviyede olduğu gibi BCAA faydasını görmek için spor yapmak şarttır. Kısacası BCAA kas büyütür mü sorusunun cevabı evettir ama düzenli spor ve doğru beslenme rutinine bağlıdır.
Spor salonunda var gücünüzle çalışırken üzerinize çöken yorgunluğa en iyi gelen takviyelerden biri BCAA olacaktır. Kas yenilenmesini ve onarılmasını destekleyen bu amino asit zinciri, bir sonraki antrenman için gerekli enerji desteğini sağlar.
Ağırlık antrenmanı yapanların en çok istediği şeylerden biri antrenman performansını artırmaktır. BCAA ile beraber amino asit çeşitleri, spor yorgunluğunu giderirken egzersiz performansını da iyileştirir. Kas onarımını hızlı bir şekilde gerçekleştirir ve bir sonraki antrenmanın daha verimli olmasını destekler.
BCAA kilo verdirir mi konusuna da merak edilir. Yağ yakımını destekleyen kreatin gibi BCAA da düzenli bir diyet yardımıyla yağ yakımını hızlandırır. Yüksek proteinli ve düşük karbonhidrat ağırlıklı bir diyet programını BCAA takviyesi ile destekleyebilirsiniz. Ayrıca BCAA kullanarak yağ yakımını hızlandırır ve kas kütlesinin de gelişimini devam ettirebilirsiniz. Böylece vücudunuz daha fit bir görünüme kavuşur.
BCAA’nın pek bilinmeyen faydalarından biri, karaciğer hastalıklarına karşı bariyer koruyucu olmasıdır. Özellikle karaciğer kanserine yakalanma riskine sahip kişilerin doğru BCAA kullanımı bu riski önleyebilirler.BCAA’nın içeriğinde bulunan amino asitler, kas protein sentezini dengeleyerek karaciğer sorunlarından kaynaklı kas kaybının önüne geçer.
Aynı zamanda, karaciğer hastalığı ile mücadele edenlerin beslenme yetersizliği ve halsizlik durumuna karşı da protein sentezini artırır. BCAA’nın karaciğer yorup yormadığı da ayrıca merak edilir. BCAA karaciğer yerine kasta metabolize olduğu için karaciğer yağlanması veya yorulması gibi bir soruna neden olmaz. Bununla beraber BCAA ve diğer sporcu takviyeleri kullanmadan önce doktorunuza danışmakta her zaman fayda vardır.
BCAA’nın yan etkileri genellikle yanlış ve aşırı kullanımdan kaynaklıdır. Kişiye uygun olmayan aşırı BCAA tüketimi, fiziksel ve psikolojik bazı yan etkileri meydana getirebilir. Genellikle BCAA yan etkisi olarak görülen sorunları şöyledir:
BCAA zararları veya yan etkisi denildiğinde akla gelen saç dökülmesi konusuna da açıklık getirelim. Belirttiğimiz gibi aşırı tüketimden kaynaklı bazı cilt ve vücut sorunları ortaya çıkarabilir ancak saç dökülmesinin ana nedeni bu bu değildir. BCAA tüketmenin saç dökülmesine neden olduğuna dair ciddi bir çalışma yoktur. Bununla beraber saç artıran ilaçları desteklediğine yönelik bazı çalışmalar mevcuttur. BCAA takviyesinin saç dökülme ilaçlarında yer alan potasyum iyonlarını artırma özelliği olduğu ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca saç kırılması ve saçın incelmesini de önlediği bilinir.
Burada kadar BCCA nedir, ne işe yarar ve faydaları nelerdir konusuna değindik. Bir de kişiye göre değişen BCAA kullanım miktarı ve sıklığından bahsetmek gerekir. Öncelikle spor yapmadığım gün BCAA içilir mi sorusuna cevap verelim. Spor yapılmadan kullanılan BCAA, istenilen fitness hedeflerine ulaşmayı zorlaştırır. Bunun yerine tempolu yürüyüş, ağırlık ve direnç egzersizleri, BCAA faydalarını görmenizi kolaylaştırır.
BCAA’nın ne zaman alınması gerektiğini de bilmek önemlidir. Genellikle antrenmandan 2 saat önce veya sonra alınması önerilir. Su veya süt ile karıştırıp antrenman sırasında da BCAA’yı içebilirsiniz. BCAA’yı hap veya toz şeklinde tüketebilirsiniz. Daha kolay bir sindirim için protein tozu olarak satılan BCAA’ya yönelmeniz daha doğru olacaktır.
BCAA ne kadar kullanmalıyım diye merak ediyorsanız öncelikle spor eğitmeninize veya diyetisyenize başvurmakta yarar vardır. Herkesin farklı bir metabolizması ve kilo-vücut endeksi olduğu için alınması gereken günlük miktar değişiklik gösterir. Satın alacağınız BCAA ürününün kullanım talimatını ve önerdiği ölçeği takip ederek de takviyeyi kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Sizinle BCAA nedir ne işe yarar sorusu eşliğinde merak ettiklerinizi yanıtladık. Doğru kullanım ile kısa sürede istediğiniz sonuçları almak için şimdi MLA Protein kalitesine sahip aromalı BCAA takviyesine göz atabilirsiniz.