Yağ Yakımı Destekleyici L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar?

Yağ Yakımı Destekleyici L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar?

L kartininin yağ yakımını desteklediğini az ya da çok biliyorsunuzdur. Peki bu takviye başka hangi faydaları beraberinde getiriyor ve yağ yakımını ne şekilde hızlandırıyor. MLA Protein olarak carnitine nedir sorusundan yola çıkarak bu takviyenin faydalarına ve yağ yakımına olan desteğine göz atacağız.

L Carnitine Nedir?

Öncelikle l karnitin nedir ve ne işe yarar sorusu ile bu takviyenin işlevlerini detaylandıralım. Karnitin, vücudun kendi sentezlediği bir amonyon katnonudur. Çoğunlukla kaslarda, karaciğerde, böbrek ve kalpte bulunur. Bu aşamada sıkça merak edilen L karnitin ile karnitin arasında fark olup olmadığına da açık getirelim. Karnitinin yanında kullanılan L harfi, vücuttaki farklı kartinin çeşitlerinden birini temsil eder. L carnitine gibi D carnitine de mevcuttur. Kısacası bu iki ayrı form, birbirlerinden ayırt edilmek için kullanılır ancak aktif olan L kartininidir. Vücuttaki L karnitinin temel işlevi,

Vücutta doğal olarak bulunan L cartitine ayrıca takviye yoluyla da alınır. Bu carnitine formunu bu kadar popüler yapan da takviye yoluyla alınabilmesi diyebiliriz. Takviye yoluyla alınan L karnitin, yağ yakımını hızlandırmakla beraber kasın onarılması ve yenilenmesini de destekler. L karnitinin bu faydaları, sporcuların ve fitness hedefi olanların da L carnitin takviyesine yönelmesinin başlıca sebebidir. Peki l karnitin egzersiz yapmadan işe yarar mı? L karnitin nedir sorusunu cevapladığımıza göre şimdi L carnitine takviyesine yönelik sık sorulan soruları cevaplandıralım.

l-karnitin yazılı termos 
l-karnitin yazılı termos 

L- Karnitin Spor Yapmadan İşe Yarar Mı?

Diğer spor supplementleri gibi L-karnitin takviyesi de tek başına kas gelişimine katkı sunmaz. Bu takviye ürünü ile birlikte hem beslenmeye hem de antrenman rutinine dikkat etmek gerekir. Yani L karnitin faydalarını deneyimlemek istiyorsanız muhakkak ağırlık antrenmanı yapmalı ve protein ağırlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz.

Takviyenizi aldıktan sonra spor yaparsanız takviyenizin de tüm faydalarını yavaş yavaş gözlemleyebilirsiniz. Bu aşamada L karnitin spordan önce mi yoksa sonra mı alınmalı sorusunu da yanıtlayalım. Amino asit ve protein tozu takviyesi gibi L karnitin supplementi de spordan sonra alınmalıdır. Bu konuda kesin bir yargı olmasa da spordan yarım saat veya 1 saat önce alınan takviyenin antrenmanlara daha fazla etki ettiği belirtilir. Bununla birlikte supplementleri antrenman sonrası da alabilirsiniz.

L Carnitine Faydaları Nelerdir?

L- carnitine vücutta ne işe yarar sorusunun cevabı vücudun enerji üretimine ve yağ hücrelerinin oksitlenmesine yardımcı olmasıdır. Yani vücutta bulunan L-karnitin, yağ yakma işlemi için yağ asitlerini taşır. Vücuttaki amino asitin metabolizmasını da destekleyen L-karnitin kasların yenilenmesine katkı sağlar. Sporcuları ve fitness ile uğraşanları ilgilendiren başlıca faydası da yağ yakmaya olan etkisidir. Peki yağ yakımı ile birlikte L carnitine yararları nelerdir, L karnitin kilo verdirir mi? İşte Carnitine denince akla gelen 5 fayda!

Kilo Vermeyi Hızlandırır

Carnitine takviyesini herkes için popülerleştiren başlıca faydalardan biri kilo vermeye teşvik etmesidir. Düzenli bir diyet programı ve antrenman rutini ile L-cartinine birleştiği zaman istediğiniz kiloya inmek mümkündür. L carnitine, vücudun yağ yakma gücünü artırarak kalori kaybını hızlandırır. Takviye olarak alınan L-karnitin düzenli kullanıldığında vücuttaki yağ miktarını azaltmada etkilidir. Bununla beraber kilo kaybı yaşamak için muhakkak düzenli bir diyet programına ihtiyaç vardır.

Kalp ve Karaciğer Sağlığını Olumlu Etkiler

L-karnitin faydaları arasında hücresel bağışıklığı etkilemesi de yer alır.  Bu fayda, karaciğer ve kalp sağlığı açısından oksidatif stres belirtilerinin azaltılmasına katkı sağlar. Bu konudaki bazı araştırmalar, kalp ile ilgili sorunlarda L-karnitinin inflamasyon belirtilerini azalttığını ortaya koymuştur. Öte yandan konuya dair farklı çalışmalar da mevcuttur. Buna göre fazla dozda alınan bu takviye, kronik kalp rahatsızlığına sahip hastalarda gözle görülür bir etkiye sahip olmayabilir.

Karaciğer için ise L-karnitinin faydası, karaciğer yağlanmasına etki etmesidir. Yağ yakıcı işlevi sayesinde non-alkolik yağlı karaciğer hastalığına (NAFLD) sahip kişilerde yağ birikimini engelleyerek tedaviye destek sunar. Ayrıca antioksidan enzim faaliyetlerini de hızlandırarak karaciğerdeki toksinlerin atılmasını sağlar.

Diyabet Tedavisini Destekler

L-karnitinin pek bilinmeyen bir diğer faydası ise hipertansiyon etkilerini azaltmasıdır. Damar sağlığı açısından kan şekerini düşürmede etkili olan L-karnitin, oksidatif stresi ve apoptozisi de azaltır. Genel olarak diyabet sorununa sahip kişiler, öneri hâlinde L-karnitin kullanarak yüksek kan basıncını dengeleyebilirler.

Sağlıklı Bir Üremeye Katkı Sağlar

L-carnitine yönelik yapılan bazı araştırmalar, hem kadın hem de erkek üreme sisteminin iyileşmesine katkı sunduğunu belirtmektedir. Kadınların yumurta üreme kalitesini artırırken erkeklerin de sperm hareketliliğini olumlu etkiler. Bu katkısıyla doğurganlık açısından önerilen bileşenlerden biridir. L karnitin formlarından biri olan asetil- L karnitin, antioksidan özelliğini taşıyarak da kadınların infertilite sorunlarına karşı tedavide kullanılır.

Antrenman Performansını Artırır

Yağ yakıcı özelliğiyle bilinen L-kartinin sporcuların antrenman verimliliğini de artırır. Kilo verip fit bir görünüme sahip olmak isteyenlerin de antrenman performanslarını destekler. Kas onarım sürecini hızlandıran karnitin, aynı zamanda kas gelişimine de katkı sunar. .Yine bir sonraki antrenman kalitesini artırmak amacıyla da enerji vererek performansı olumlu etkiler.

Eğer düzenli ağırlık antrenmanı yapıyorsanız antrenman sonrası kas ağrılarını ve yorgunluğunu karnitin ile üzerinizden atabilirsiniz  Düzenli bir beslenme rutini sayesinde de yağ yakarak kas hücrelerinin yenilenmesine etki edebilirsiniz. Eğer yoğun antrenman düzenine sahipseniz size özel hazırlanan L Carnitine Thermo ürününe göz atabilirsiniz.

Sıraladığımız faydaları gözlemlemek için mutlaka diyetisyen ve doktor önerisi ile L-karnitin kullanmanızı öneririz. Özellikle kronik bir hastalığı bulunan kişilerin önce ilgili birimin doktoruna, daha sonra da diyetisyene başvurması gerekir.

bir tabakta sebzeler ve biftek
bir tabakta sebzeler ve biftek

Hangi Besinlerde L Karnitin Vardır?

L kartininin hem hayvansal hem de bitkisel besinlerde mevcut olduğundan bahsettik. Şimdi bu besinleri sıralayalım:

●       Kırmızı Et Ürünleri

●       Tavuk ve Balık Gibi Beyaz Et Ürünleri

●       Süt ve Süt Ürünleri

●       Tam Buğday Ekmeği

●       Yer Fıstığı

●       Kuşkonmaz

L karnitin genel olarak et ve hayvansal ürünlerde bulunur. Kırmızı ette bulunan l-carnitine oranı ise beyaz ete göre daha fazladır. Aynı zamanda bazı bitkisel ürünlerde de az miktarda L-karnitin mevcuttur. Çoğunlukla et ürünlerinde bulunan L karnitin takviye olarak ise toz ve kapsül hâlinde bulunur.

L-Karnitinin Zararları Var Mı?

Bu bölüme kadar carnitine ne işe yarar, faydaları nelerdir konusuna değindik. Şimdi de L karnitinin olası zararlarından bahsedelim. Öncelikle L-karnitinin yan etkileri, bazı bedensel ve ruhsal sorunlar yaşayan kişiler için geçerlidir. Ayrıca fazla dozda kullanılan spor takviyelerinin de istenilen yararları getirmediği bilinmektedir. L karnitinin olası yan etkileri ise şöyledir:

●       Uyku Sorunları

●       Diyabetli Kişilerde Yüksek Trigliserit Seviyeleri

●       Mide Bulantısı ve Kusma

●       Ani Tansiyon Yüksekliği

●       İshal

●       Karın Krampları

●       Nöbet Geçiren Kişilerde Psikoz ve Sık Nöbet

●       Baş Ağrısı ve Dönmesi

Buradan hareketle L-karnitinin kimler için sakıncalı olabileceğine de değinelim. Kronik rahatsızlıklar ile beraber ciddi ruh ve akıl sağlığı sorunlarında da L-karnitin bazı yan etkileri beraberinde getirebilir. Bipolar, manik depresyon, nöropati ve kişilik bozuklukları yaşayan kişiler için L-karnitin önerilmez.

MLA Protein olarak L karnitin nedir, ne işe yarar ve faydaları nelerdir sorularını cevapladık. Yağ yakıcı ve zayıflatıcı L-karnitin takviyesi için MLA güvencesinde üretilen L- Karnitin ürününe yönelebilirsiniz.